טיפול בכלבים ברפואה משולבת
שילוב רפואה משלימה בטיפול בכלבים
תחום הרפואה המשולבת תפס תאוצה בשנים האחרונות בעולם המערבי, והוא נכנס גם לטיפול בבעלי חיים. עוד ועוד מרפאות וטרינריות מציעות כיום מגוון טיפולים בתחום.
בכתיבת מאמר זה הסתייעתי בידע הרחב והמעמיק של ד"ר מיה ברק, וטרינרית, העוסקת בטיפול ברפואה משולבת (פרטי קשר כאן)
מהי רפואה משלבת?
זהו מונח כולל למגוון שיטות טיפול בעלות מאפיינים משותפים ייחודיים:
- הן אינן נכללות בלימודי הרפואה המערביים ואינן כוללות שימוש בתרופות שפותחו באופן מדעי במחקרים מערביים.
- הן מבוססות על גישה הוליסטית, הרואה את המטופל כיצור שלם, ללא הפרדה בין גוף ונפש.
- הן אינן מטפלות רק בבעייה נקודתית אלא מתייחסות למצבו הבריאותי הכולל של המטופל, גופני ונפשי. בנוסף לטיפול, הן פועלות במניעת חולי באמצעות זיהוי מוקדם של בעייתיות בתפקוד מערכות הגוף וטיפול מונע בהן, ובאמצעות הגברת השלומות (well being) של המטופל.
- הן מתייחסות לאורח החיים באופן הרחב יותר, כולל תזונה, מצבי סטרס, דפוסי התנהגות וחשיבה.
- הן מסייעות בטיפול במגוון מצבים שאינם מוגדרים ברפואה המערבית כמחלה; כמו עייפות, כאב כרוני, חוסר חיוניות.
הרפואה המשלבת/משלימה כשמה כן היא, טיפול משלים, לא תחליף, לרפואה הקונוונציונאלית. היא מאפשרת לנו להעשיר את ארגז הכלים הטיפולי ולהציע פתרון גם לבעיות שאינן מוצאות פיתרון ברפואה המערבית. הטיפולים המוצעים היום לחיות מחמד כוללים:
- דיקור סיני – על פי הרפואה הסינית, אנרגיית החיים (הצ'י) זורמת בערוצים קבועים בגוף, ערוצים הקרויים מרידיאניים. מצב של בריאות טובה מאופיין בזרימה חופשית של האנרגיה בגוף – שבאה לידי ביטוי בתפקוד טוב ובריא של מערכות הגוף. מנגד, חסימות במרידיאניים פוגעות בזרימה החופשית של האנרגיה ויכולות להתבטא בכאב ובמחלות. מטרת הדיקור היא להפעיל לחץ ממוקד בנקודות אסטרטגיות בגוף, כדי לשחרר את החסימות בזרימת הצ'י. הדיקור עשוי לסייע לגוף לטפל בעצמו, בין היתר דרך שחרור חומרים כימיים בעלי תכונות אנטי דלקתיות, מרגיעות ונוגדות כאב. דיקור סיני מוצע לבעלי חיים להקלה על מצבים דלקתיים, לשיכוך כאבים, לשיפור מערכת החיסון, צליעה או פריצת דיסק, חולשת שרירים, האצת שיקום לאחר ניתוחים ועוד.
- תמציות צמחים – מתן מיצויים של צמחים בעלי תכונות רפואיות ידועות. עשוי לסייע במגוון בעיות רפואיות והתנהגותיות, מדלקות במעי עד בעיות חרדה. בתחום זה מתחיל לתפוס מקום גם שימוש בקנביס ובנגזרותיו, אך הסדרת תחום זה לטיפול בבעלי חיים טרם הושלמה.
- תזונה – תזונת בעלי החיים במערב מבוססת בדרך כלל על מזון מעובד ותעשייתי, עם מגוון מרכיבים עלומים ותוספים מיותרים ומזיקים. התזונה היא הדלק המניע את בעל החיים והיא קשורה ישירות לבריאותו ולחיוניותו. מומלץ אם כן, להחליף לפחות רבע מהמזון המתועש של הכלב במזון מבושל ביתי, המורכב מפירות, ירקות ובשר. נושא התזונה הוא מעניין ומרכזי, ונקדיש לו מאמר נפרד.
- כירופרקטיקה – שיטה רפואית העוסקת בטיפול בליקויים מכניים במערכת השלד והשרירים, והשפעתם על תפקוד הגוף ובריאותו. מטרת הטיפול לאפשר זרימה עצבית מיטבית בין המוח, חוט השדרה וכל איברי הגוף. בטיפול בבעל החיים יפעיל המטפל מניפולציות עדינות על עמוד השדרה ועל המפרקים. הכירופרקטיקה מומלצת במקרים של מגבלות תנועה, שיקום לאחר ניתוחים, כאבים וצליעה, וכן כטיפול שוטף לתחזוקה מיטבית של השרירים והשלד. בהקשר לטיפול זה הוטרינר יתן לכם הדרכה על ביצוע אקופרשר, שיטת לחיצות על נקודות הדיקור, טיפול אותו תוכלו לבצע בעצמכם על כלבכם.
- טיפול באוזון – אוזון (O3) הוא גז טבעי הנמצא באטמוספרה, ובהיותו נגזרת של חמצן הוא מסייע בהעשרת הרקמות בחמצן. פעולה זו מזרזת חידוש תאים ורקמות וריפוי פצעים. בנוסף מייחסים לאוזון השפעה בניקוי רעלים. האוזון ניתן בחוקן או בעירוי.
- הדרכה וליווי הוליסטי – הרפואה המשלבת דוגלת כאמור בשיפור השלומות הכללי של המטופל ובאמצעותו במניעת מחלות נפשיות ופיזיות. בהתאם לכך מומלץ לקבל הדרכה ויעוץ מהוטרינר המטפל על מכלול הטיפול בכלבכם, כולל תזונה, פעילות גופנית, טיפול רפואי שוטף, בילוי שעות איכות, ושילוב מיטבי של הכלב בחיי המשפחה.
בסרטון: הדגמת שיטת Ttouch להקלה, בין השאר על מצבי מתח, לחץ וחרדה אצל כלבים. קראו כאן על שיטת Ttouch.
בחירת הטיפול המתאים לכלבכם ייעשה בשיתוף פעולה בין הוטרינר וביניכם, בהתבסס על אופי הבעיה, אופי הכלב ועל אבחונים וטיפולים שקיבל בעבר. כיוון שיכולת הביטוי של הפצינט שלנו מוגבלת, יש לכם מקום חיוני בתיווך ובהגדרת הבעיות הבריאותיות וההתנהגותיות הדורשות טיפול.
קישורים למידע נוסף:
- ד"ר מיה ברק, יצירת קשר: https://eatwell.co.il/biz
- ארגון הוטרינרים ההולסטיים האמריקאי: https://www.ahvma.org
- אוניברסיטת צי' בפלורידה, המתמחה ברפואה סינית: https://chiu.edu
ישראל ישראלי
מחברת המאמר עידית כהן , מתנדבת ותיקה בעמותת חבר לי