מה שבטוח בטוח
כללי בטיחות בגידול כלבים
![כללי בטיחות](https://imutz.org/wp-content/uploads/2021/11/ריקו-7-768x951.jpeg)
אימוץ כלב והטיפול בו רצופים חוויות גדולות והנאות קטנות, אבל לשמחה הזו מוצמד תג מחיר של אחריות. כן כן, גם אם ביסודנו אנחנו טיפוסים פרועים וחסרי אחריות, בכל הקשור לכלב אנחנו המבוגר האחראי.
כדי להקל על מילוי התפקיד המאתגר הזה ריכזנו כאן כללי בטיחות להתנהלותנו עם הכלב.
נסיעות:
- כחלק בלתי נפרד מהמשפחה, צפוי גם הכלב לנסוע ברכב המשפחתי. כיוון שאלפי שנות האבולוציה לא כללו הסתגלות לישיבה ברכב סגור, כדאי לעשות זאת בהדרגה: תחילה אפשרו לו להיכנס לאוטו כשהמנוע דומם ולהריח את המושבים והמכונית. לאחר מכן קחו אותו לנסיעות קצרות בלבד.
- זה כבר מזמן קונצנזוס: נוסעי מכונית חייבים לחגור עצמם מלפנים ומאחור. כלבים אינם שונים בכך. כלב שאינו מרוסן ימצא עצמו מוטח בתא הנוסעים במקרה של בלימת חירום או תאונה, ועלול להיפגע קשות ואף לפגוע בנוסעים אחרים במכונית. לכן , כדאי מאוד להצטייד ברתמה ייעודית שתחזיק את הכלב במקרה תאונה. יצרניות הרכב מציעות גם לצורך כך אביזרי בטיחות – למשל הפרדת תא המטען במחיצה (שטובה גם למי שמוביל מזוודות או מטען אחר), ואף מחיצה שמפרידה בין הכלב למטען אחר או בין שני כלבים.
- בימי הקיץ החמים אפילו 20 דקות בתא נוסעים עלולה להיות קטלנית לכלב. לפיכך אין להשאיר את הכלב ברכב ללא חלונות פתוחים וללא מיזוג. ובכלל , אין סיבה להשאיר את הכלב לבדו ברכב.
- ישנם כלבים המרגישים לחוצים בנסיעה, ובעקבות זאת מלחיתים הרבה, מה שגורם לצמא ואיבוד נוזלים אצל הכלב. בנסיעה ארוכה, וודאו כי אתם עוצרים מדי פעם לתת לכלב הזדמנות לשתות.
![כללי בטיחות](https://imutz.org/wp-content/uploads/2021/08/מאש.jpeg)
![ככלי בטיחות](https://imutz.org/wp-content/uploads/2021/09/גלוריה-768x1151.jpeg)
סביבה ביתית בטוחה:
גם כאן, מניעה היא שם המשחק. בהינתן שיקול הדעת של הכלב והבנתו את העולם האנושי, פריטים ביתיים תמימים עלולים להתגלות כמסוכנים. דאגו להרחיק אותם מהישג ידו:
- חשמל: יש לשים לב לחוטי חשמל חשופים (כולל חוטי מחשב, מערכות מוזיקה וכו'). ברוב הבתים פועלים מפסקי פחת, אך כרסום חוט חשמל חשוף עלול להיות מסוכן ביותר לכלב.
- חפצים מסוכנים: בגיל צעיר יש לגור נטייה לבלוע חפצים תוך כדי משחק וכרסום. מוצרי פלסטיק וחפצי גומי בלתי מתכלים עלולים להביא לחנק או לסתימת מעיים. הרחיקו ככל האפשר פריטים אלו מסביבת המחיה שלו, ואם בכל זאת הגיע אליהם הוציאו אותם מפיו מיד.
- מדרגות: אין בעיה לחשוף כלבים למפלסי גובה ולמדרגות, אך לעשות זאת באופן זהיר ומבוקר, ולוודא שלמד לרדת בבטחה.
- מעלית: יש להיזהר מאוד מהסתבכות הרצועה בדלתות המעלית או מכך שהכלב נכנס למעלית כשהוא קשור בעוד בעליו נשאר בחוץ, מצב המהווה סכנת חנק. לכן, כלב קטן או גור: יש להקפיד להיכנס ולצאת מהמעלית כשהוא על הידיים בלבד. כלב גדול: יש להכנס ולצאת איתו מהמעלית כשיד אחת אוחזת ישירות בקולר שלו, והוא אינו קשור לרצועה כלל. רק לאחר היציאה מהמעלית ניתן לחברו לרצועה.
- רעלים: חומרי ניקוי כמו סבון, אבקות ומרככי כביסה, וכן תרופות וחמרי חיטוי עלולים להיות רעילים לגור ולכלב, או לגרום נזק לעיניו. גם כאן אנא הרחיקו אותם מטווח הגעתו.
- צמחייה מסוכנת: יש לא מעט צמחים רעילים ו/או אלרגניים אשר בעקבות לעיסתם עלול הכלב להגיב בשלשולים ובהקאות, למשל, ההרדוף. יש להתייעץ עם מומחה בצמחים לפני שתילת צמחים בסביבת הבית או הכנסת עציצים שעלולים להיות רעילים, וכן לוודא שהצמחים הקיימים כבר בסביבתכם אינם רעילים או מרוססים.
- בריכות דגים ובריכות שחייה: יש להיזהר מלהשאיר גור או כלב צעיר ליד בריכות, מחשש לטביעה. המים מסקרנים ומושכים אותו מאוד, ובגיל צעיר הוא עלול לטבוע בהם אם הוא נמצא ללא השגחה.
- כלבים רגישים יותר מבני האדם לרעשים. רעש פתאומי וחזק עלול לגרום להם לריצה פתאומית. לכן בעת השהות בבית יש להקפיד על סגירת פתחים, ולוודא שאין מפגעים פיזיים בהם עלול הכלב להיתקל בשעת ריצה מבוהלת בבית ובחוץ (גדר חתוכה, עמודים בולטים).
- הכלל הבסיסי ביותר בטיפול בכלב הוא ליווי והשגחה: גם בסביבה הבטוחה של הבית לא להשאיר את הכלב שעות ארוכות ללא השגחה.
תזונה בריאה ובטוחה:
ההמלצה הרווחת היום היא לתת לכלב רק מזון המיועד לכלבים. זה כולל חטיפים כמובן, אך לא כולל שאריות מהמטבח הביתי. מלבד השרשת הרגלים גרועים של הטרדת הסועדים, המזון שלנו עלול לגרום לתחלואה ואף לסכנת חיים במקרים של עצמות למשל.
בטיחות בחצר, במשחק ובטיולים:
- היזהרו מנחשים, הנוטים לצאת בימי הקיץ ועלולים להכיש את הכלב אם יראו בו איום.
- התאימו את קצב הטיול ואת רמת הפעילות לרמת האנרגיה וליכולת הגופנית של הכלב. לעולם אל תקשרו אותו לאופניים נוסעים ואל תמשכו אותו ברצועה בנסיון לכפות עליו פעילות אינטנסיבית. אם הוא זקוק לדעתכם לפעילות גופנית אך אינו מעוניין בה, השתמשו בחטיף או ליטוף לשם הקניית מוטיבציה ובצעו אותה בקצב המתאים לו.
- וודאו שהכלב מסומן בשבב תקין עם פרטים מעודכנים של הבעלים. מומלץ בנוסף לתלות תגית על הרצועה עם פרטי הכלב והפרטים שלכם. כך תקלו על החזרת הכלב הביתה במקרה של בריחה.
- בטיחות במשחק: המשחק נחוץ לכלב לשם פריקת אנרגיה ולשם רכישת כישורי חיים. משחק של בני המשפחה עם הכלב מהווה פעילות מהנה ומגבשת ומחזק את הקשר ביניכם, אך גם כאן חשוב לנקוט זהירות: ילדים המרימים כלב עלולים לשמוט אותו מהידיים, מה שיכול לגרום לפגיעות באגן ובעמוד השדרה. אם ילד צעיר אכן מרים את הגור יש לוודא שהוא עושה זאת בישיבה ובליווי מבוגר. יש להימנע מישיבה על הכלב (כמו "על סוס") מחשש לפגיעה בעצמות הרכות.
- ילדים מוגבלים ביכולתם לאמוד את כוחם ואת תוצאותיו של משחק פראי מדי. חשוב להסביר להם שנחוצה עדינות ורגישות במגע הפיזי עם הכלב, ולפקוח עין בכל שעת המשחק.
- מריבות בין כלבים: שעת הטיול והמשחק בחוץ מזמנת אינטראקציה עם כלבים אחרים. גם אם כלבכם חברותי ורגוע, אינטראקציה עם כלבים אחרים עלולה להיגמר בתגובה תוקפנית כלפיו ואף במריבה. לכן חשוב לברר עם בעלי הכלבים האחרים אם המפגש בין הכלבים רצוי ובטוח, ולהיות עירני במהלכו לסימני תוקפנות. במקרה של מריבה בשום אופן אין לנסות להיכנס בין הכלבים הרבים או להכניס יד ביניהם! התוקפנות והאגרסיות שהם מפנים זה כלפי זה עלולים להיות מופנים לכל מי שבקרבתם. יש להיעזר בבעלי הכלב השני ולנסות להפריד על ידי משיכת הרגליים האחוריות או באמצעות רצועה.
![בטיחות טיול בשדות](https://imutz.org/wp-content/uploads/2021/11/בטיחות-טיול-בשדות-גאלה-.jpeg)
- בטיחות בשמש – הרחבנו על נושא זה בפוסט מיוחד לקיץ, להלן עיקרי הדברים: הדרך החכמה ביותר בנוגע לשמש היא מניעה: הימנעו מיציאה החוצה בשעות החמות, ואם יש צורך בטיול דאגו שיהיה קצר ומוצל, עם מסלול שאינו כולל אספלט רותח. אל תניחו לכלב לשהות שעות ארוכות בשמש הקופחת – דאגו לו למחסה מהשמש, ודאגו למים זמינים בכל שעות היום.
בטיחות בבבית עם תינוקות ופעוטות:
כיום מוסכם על רוב המומחים שאין מניעה לגדל כלב בבית עם ילדים צעירים, להיפך – חברת הכלב עשויה לתרום להתפתחותם ולבריאותם הגופנית והנפשית. אך כיוון שמדובר באוכלוסיה רגישה ופגיעה, חשוב להקפיד על מספר כללים:
- תנאי היגיינה מינימליים – הקפדה על טיפול נגד קרציות, תולעים ופרעושים והקפדה על חיסונים במועדם. כשמדובר בתינוקות עד גיל חודשיים, יש להקפיד מאוד על הגיינה: הכלב בהחלט מוזמן לגשת, להריח ולהכיר את התינוק, אבל יש להימנע מליקוק, במיוחד של אזור הפנים, ואם היה ליקוק יש לנקות בעדינות עם מים וסבון. מגיל חודשיים נגדיל בהדרגה את החשיפה אל הכלב. בגילאים מאוחרים יותר, אחרי משחק עם כלב יש לרחוץ ידיים לפני מגע עם אוכל.
- הצבת גבולות ושמירת כללים: חשוב שהן הכלב והן הילדים יכירו את הכלבים והמגבלות במגע זה עם זה. על הכלב לדעת שתגובות תוקפניות כלפי בני הבית אינן באות בחשבון, ושבמקרה של עייפות או מצוקה באפשרותו להתרחק לפינה המוקצה לו בבית. על הילדים להבין שהכלב הוא יצור חי עם תחושות ורגשות, ופגיעה פיזית או הצקה אינן באות בחשבון. גבולות אלה ייצרו מרחב בטוח ומוגן הן לכלב והן לילדים הגדלים איתו.
- השגחה מתמדת: חשוב תמיד לפקוח עין בעת משחק של הילדים עם הכלב, להיות עירניים לסימני עייפות או עצבנות מצידו, ובמקרה כזה לאפשר לו נסיגה אל מקום שקט ובטוח.
![כללי בטיחות](https://imutz.org/wp-content/uploads/2021/10/לילית-3-768x1152.jpeg)
הוראות זהירות בשעת חירום:
הכלבים הם חלק מהבית ומהמשפחה, והתגוננות מאיומים בטחוניים תכלול ככמובן גם אותם. בעת אזעקה יש לקחת אותם למרחב המוגן. יש לדאוג להם שם לאוכל ומים זמינים, ואם דרושה שהות ארוכה כדאי לדאוג לשקית לאיסוף צרכים, לשמיכה ולצעצועים. אם המרחב צפוף כדאי לשקול שימוש במחסום פה.
לסיכום, מה היה לנו בכתבה החופרת אך החשובה הזו? אם לתמצת, אז תכנון, חשיבה והשגחה מתמדת על הכלב במרחב הביתי והציבורי יסייעו למנוע מפגעים ופגיעות מהכלב ומבני הבית, ויאפשרו לנו חיים זורמים ומהנים במשפחה המורחבת שלנו. בהצלחה ובהנאה בגידול הכלב, שנה טובה ובטוחה לכל יקירנו ההולכים על שתיים וההולכים על ארבע.